Het is niet altijd haalbaar om zowel een privé auto als een zakelijke auto in je bezit te hebben, echter biedt het wel veel voordelen om je privé auto ook zakelijk te gebruiken. Je kan namelijk diverse kosten belastingtechnisch van je winst aftrekken. Om dat te mogen en kunnen doen is een rittenregistratie wel enorm belangrijk. Voor privégebruik mag je namelijk de auto maar tot 500 kilometer per jaar gebruiken en dat moet je kunnen aantonen, zodat je de bijtelling niet hoeft te betalen. In dit artikel vind je wat tips om je ritten nauwkeurig te registreren.
Hoe kan je je ritten registreren?
Een rit registreren kan via een GPS systeem, een app of een speciaal rittenregistratiesysteem, zoals Europetrack. Als je je ritten via een GPS systeem bijhoudt dan berekent die tot op de meter nauwkeurig hoeveel er gereden is. Via een app hou je het zelf bij, let er wel op dat onderstaande punten erin vermeld worden, zodat je aan de eisen van de Belastingdienst voldoet:
- Plaats
- Dag en datum
- Tijd
- Aantal kilometers
De regels om een rit te registreren?
Een rit bijhouden klinkt makkelijk is immers net als je administratie bijhouden, maar toch loopt dat vaak in de praktijk anders. Welke rit is echt zakelijk en welke ritten worden als privé gezien. Je moet elke rit registreren zakelijk of privé, wist je dat je je rit naar huis mag meerekenen als zakelijk? Terwijl een rit langs de supermarkt als privé wordt gezien. De bijtelling wordt over een heel jaar berekend daar moet je wel rekening mee houden.
De nauwkeurigheid van het bijhouden
De Belastingdienst checkt niet altijd alle rittenregistraties, zorg daarom dat je ten alle tijde alles zorgvuldig en nauwkeurig bijhoudt. Steekproefsgewijs worden de rittenregistraties door de Belastingdienst gecontroleerd, alles moet dan ook in orde zijn en al je ritten moet je kunnen verklaren.