Als we kijken naar een doorlopend krediet zijn hier veel vragen over. Wat is een doorlopend krediet? En wat zijn de voor en nadelen die hierbij gepaard gaan? Om je hier een duidelijk beeld over te verschaffen zullen we hieronder kort stilstaan bij de belangrijkste informatie omtrent een doorlopend krediet. Hierdoor weet je zeker dat je over alle informatie beschikt die je nodig hebt om de juiste overweging te maken. Mocht je naar aanleiding hiervan nog vragen hebben, dan is het altijd goed om een specialist in te schakelen. Hierdoor weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.

Als eerst, wat is een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is eigenlijk een lening waarbij je een kredietlimiet krijgt. Op basis van dit limiet kun je via internetbankieren of telefonisch geld opnemen. Hierdoor betaal je alleen rente over het opgenomen gedeelte. De rente is variabel en kan gedurende de looptijd altijd stijgen of dalen. Naast de rente is het ook zo dat je op maandelijkse basis een aflossing betaald. Over het algemeen is dit een vast percentage dat varieert tussen de 1 of 2 procent van het kredietlimiet. Zodra een bedrag is afgelost kan er weer geld van het doorlopend krediet opgenomen worden tot het maximale plafond. Hierbij is het tevens goed om te benoemen dat er geen einddatum is van deze vorm van lenen.

De voordelen op een rijtje

Als we kijken naar een doorlopend krediet zijn er een aantal voordelen te benoemen. Als eerst is het goed om te benoemen dat je niet in een keer het hele bedrag hoeft op te nemen. Heb jij bijvoorbeeld een paar honderd euro extra nodig om de maand door te komen? Dan kun je deze eenvoudig opnemen. Hierbij betaal je dus alleen rente over het bedrag dat je extra opneemt.

 

Een ander voordeel is dat je gedurende het krediet dat je opneemt de lening geheel of gedeeltelijk kunt aflossen zonder extra aflossingskosten. Zodra je het geld hebt betaald kun je het afgeloste bedrag weer opnemen. Hierdoor stijgt je maximale opname weer. Hierbij is het wel tevens goed om te benoemen dat je wel grip op je financiën moet houden, want anders raak je het overzicht kwijt. 

Nederlands Krediet Collectief – De laagste vaste rente van Nederland.

De nadelen op een rijtje

Natuurlijk zitten er ook een aantal nadelen verbonden aan een doorlopend krediet. Als eerst is het goed om te benoemen dat je makkelijk geld kunt opnemen terwijl je het geld niet hebt. In tegenstelling tot een persoonlijke lening hoef je niet direct af te lossen waardoor mensen lang wachten met het aflossen. Omdat de rente variabel is, kunnen de kosten op maandelijkse basis erg toenemen voor een langere periode.

Daarnaast is het ook mogelijk om heropnames te doen zodra je een bepaald bedrag hebt afgelost. Een nadeel hiervan is dat je nooit precies weet wanneer je van de lening af bent omdat je eenvoudig het afgeloste gedeelte weer kunt opnemen. Mocht jij dus voor een krediet kiezen die een doorlopend eigenschap heeft, dan is het goed om hier voldoende aandacht aan te besteden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *