Als je in Nederland komt wonen, doe je er goed aan om snel de taal te leren, de Nederlandse gebruiken over te nemen en de geschreven, maar ook ongeschreven regels te kennen. Op deze manier zul je sneller je weg vinden en je misschien ook wel eerder welkom voelen. Zo wordt je onderdeel van de Nederlandse samenleving, dit wordt ook wel integratie genoemd. Integreren is niet altijd even makkelijk, maar als je het van de positieve kant bekijkt kan het ook heel interessant en enerverend zijn: er kan een hele nieuwe wereld voor je opengaan!
Hoe werkt het in Nederland?
Integratie moet grotendeels vanuit je eigen initiatief komen. Je moet er dus zelf tijd en aandacht in steken, maar daarnaast legt de Nederlandse overheid nieuwe burgers verplichte inburgering op. Bovendien hoort bij de verplichte inburgering ook het ondertekenen van de participatieverklaring.
Verplichte inburgering
Deze verplichte inburgering geldt voor alle nieuwe inwoners van Nederland van 18 tot 67 jaar. De inburgering gaat van start vanaf het moment dat je je verblijfsvergunning krijgt. De inburgering is voltooid wanneer je de participatieverklaring hebt getekend en het inburgeringsexamen of staatsexamen NT2 hebt gehaald. De onderdelen waaruit het examen bestaat zijn: Nederlandse taal, oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt en kennis van de Nederlandse maatschappij.
Samen denken over inburgering en inclusie
Ben jij gespecialiseerd in inburgering? Of richt jij je op diversiteit, inclusie en gelijke kansen? Wil je graag meepraten over het (toekomstig) beleid of nieuwe regelgeving? Laat het ons weten! We nodigen je dan uit om een SAMenDenker te worden over een van deze thema’s bij Sam. Sam beroepsvereniging uitvoerders in het sociaal domein verbindt: het juiste doen voor de bestaanszekerheid en het welzijn van burgers